Home » Berita Nasional » SOP lama bantuan kepada mangsa banjir dikaji semula

SOP lama bantuan kepada mangsa banjir dikaji semula

GOTONG-ROYONG: Ahmad Shabery turut membantu membasuh Kompleks Rakan Muda Daerah Kemaman setelah banjir surut di Kemaman semalam. — Gambar Bernama

Penyediaan tikar perlu diganti dengan tilam nipis, beg tidur

KEMAMAN: Beberapa prosedur operasi standard (SOP) lama membabitkan kemudahan yang disedia-kan kepada mangsa banjir akan dibentangkan kepada Kabinet untuk diteliti, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata, SOP lama seperti penyediaan tikar kepada mangsa di pusat pemindahan perlu digantikan dengan pengagihan tilam nipis atau beg tidur pada masa hadapan bagi memasti-kan keselesaan mangsa yang ditempatkan di situ.

“Saya tak nafikan ada perkara yang boleh diper-tingkatkan pada masa hadapan seperti sediakan tilam nipis yang boleh digulung, toto dan beg tidur dilihat amat praktikal dalam menggantikan SOP lama yang memberikan tikar kepada mangsa di pusat pemindahan.

“Selain itu, penyediaan khemah di pusat pemindahan juga kita akan teliti dan kaji. Kita bukan tolak cadangan ini, kita boleh pertimbangkan untuk dipraktikkan pada masa hadapan,” katanya kepada pemberita selepas melawat mangsa banjir di pusat pemindahan banjir di Sekolah Rendah Sultan Ismail di sini semalam.

Selain itu, katanya permohonan dan cadangan supaya khemah disediakan di pusat pemindahan akan turut dipertimbangkan.

Ahmad Shabery berkata penyediaan tirai atau tabir di pusat pemindahan juga dilihat agak praktikal terutamanya kepada kaum wanita yang memudahkan mereka untuk menukar pakaian, menyusu-kan bayi dan bagi wanita yang sedang berpantang, penyediaan khemah amat bersesuaian.

“Bagaimanapun, penyediaan khemah yang terlalu banyak di pusat pemindahan tidak sesuai kerana banyak melibatkan logistik. Lagipun kebiasaannya mangsa banjir di negara kita hanya berpindah ke pusat pemindahan hanya empat hingga lima hari.

“Ini berbeza di Jepun, mereka tinggal di pusat pemindahan berbulan-bulan lamanya kerana bencana yang mereka hadapi lagi besar seperti gempa bumi, jadi penyediaan khemah adalah langkah terbaik dan sesuai.

“Apapun, kita lebih meng-utamakan keselamatan kepada mangsa banjir berban-ding perkara lain. Keselesaan mereka di pusat pemindahan tetap diberikan perhatian namun ia selepas kita pastikan rakyat kita selamat,” kata-nya. — Bernama